top of page

Een vrouwencirkel, wat is dat?

Bijgewerkt op: 12 apr. 2023

Je hoort het steeds meer; vrouwencirkels. Maar wat is dat nu eigenlijk? Sommige vrouwen houden zich er ver van, veel te zweverig! Nou ik kan je zeggen er is maar weinig zweverigs aan…


Een vrouwencirkel is een bijeenkomst waarbij je als vrouwen daadwerkelijk in een cirkel zit of ligt. En vanuit die cirkel heb je een heerlijk samenzijn waarin verschillende activiteiten mogelijk zijn. Dit is helemaal afhankelijk van het thema en de persoon die vrouwencirkel begeleidt.


Vaak zijn ademhalingsoefeningen, meditatie, visualisatie en sharing (het delen van wat je bezighoudt op dat moment) vaste onderdelen van een cirkel. Maar ook cacao drinken, journalen, yoga, dansen, zingen, vertrouwensoefeningen en zelfs het maken van een visionbord kunnen activiteiten zijn die passen binnen een vrouwencirkel.


Het samen komen van vrouwen in een kring of cirkel stamt al van eeuwen geleden. Vrouwen kwamen samen (vaak tijdens de menstruatie periode die, onder invloed van de maan, veelal tegelijk was), ze rustten uit en deelden wijsheden met elkaar. In een cirkel is iedereen gelijk aan elkaar en kan de energie vrij stromen.


Het grootste doel dat ik heb tijdens het faciliteren van een vrouwencirkel is, dat je even helemaal mag zakken in je lijf. Voelen hoe het met je gaat, je gedragen voelt door de fijne energie van de groep en je veilig bent. Je hoeft even niet te zorgen voor anderen maar bent er enkel en alleen helemaal voor jezelf. In een vrouwen cirkel luisteren we naar elkaar maar oordelen we niet en geven ook geen goedbedoelde adviezen. Je mag er gewoon je verhaal doen zonder dat iemand er iets van vindt.


Een vrouwencirkel zorgt voor een echte verbinding met elkaar, in ieder geval voor dat moment. Vaak komen vrouwen als vreemden binnen en stellen ze zich aan elkaar voor doormiddel van het geven van een hand. Bij vertrek wordt er geknuffeld alsof je afscheid neemt van een groepje vriendinnen.


En ook jij lieve vrouw bent zeer welkom in zo’n cirkel. Kom, laat de zorgen van je schouders glijden en neem even echt de tijd voor jezelf.

38 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page